Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Αρχηγός ποδοσφαιρικής ομάδας



HIERO. Για πολλά χρόνια αρχηγός της Βασίλισσας της Ευρώπης
Αρχηγός ποδοσφαιρικής ομάδας
Στο ποδόσφαιρο, σε αντίθεση με ορισμένα άλλα σπορ, στην ομάδα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει αρχηγός μεταξύ των παικτών που αγωνίζονται, ο οποίος έχει συγκεκριμένες ευθύνες. Ο αρχηγός δηλώνεται στο διαιτητή κατά την έναρξη του ματς και αναγνωρίζεται από ένα περιβραχιόνιο που φορά στο μπράτσο. Εφόσον αντικατασταθεί, πρέπει να ορίσει κάποιον άλλον ως αρχηγό παραδίδοντάς του το περιβραχιόνιο.


ΖΑΓΟΡΑΚΗΣ. Πρότυπο αρχηγού στο σύγχρονο ελληνικό ποδόσφαιρο 

Ευθύνες

Σύμφωνα με τον κανονισμό ο αρχηγός εκπροσωπεί την ομάδα κατά τη διάρκεια του αγώνα κι έχει ορισμένες υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα:
  • Είναι παρών στην κλήρωση που γίνεται από το διαιτητή πριν αρχίσει το ματς με το στρίψιμο ενός κέρματος για την επιλογή είτε της πλευράς του γηπέδου που θα αγωνιστεί η κάθε ομάδα είτε της ομάδας που θα κάνει πρώτη σέντρα.
  • Είναι παρών στην κλήρωση που γίνεται πριν από τη διαδικασία των πέναλτι για την επιλογή του τέρματος που θα εκτελεστούν και της ομάδας που θα ξεκινήσει πρώτη.
  • Στις απονομές τροπαίων παραλαμβάνει πρώτος το τρόπαιο (κύπελλο ή ό,τι άλλο) από τους διοργανωτές.
  • Μεσολαβεί μεταξύ των ποδοσφαιριστών και του διαιτητή σε περιπτώσεις εκνευρισμού ή παρεξηγήσεων χωρίς όμως να έχει κάποια αρμοδιότητα να αλλάξει τις αποφάσεις του διαιτητή.
  • Σε αυτόν απευθύνεται ο διαιτητής, όταν κρίνει ότι χρειάζεται να προειδοποιήσει για αντιαθλητικές συμπεριφορές που πέφτουν στην αντίληψή του.
  • Πριν την έναρξη της προπόνησης η του παιγνιδιού δίνεις οδηγίες και φροντίζεις όπως οι συμπαίκτες σου είναι έγκαιρα έτοιμοι και σωστά προετοιμασμένοι για την σχετική ομιλία του προπονητή τους.
  • Πριν την έναρξη αλλά και μετά το τέλος της προπόνησης πρέπει να είσαι έτοιμος αν σου το ζητήσει ο προπονητής να βοηθήσεις μαζί με άλλους συμπαίκτες σου στην προετοιμασία του γηπέδου για την προπόνηση, καθώς και στην μεταφορά και φύλαξη των μπάλων, κόνων, διακριτικών, κ.λ.π. στο τέλος)
  • Κατά την διάρκεια της προπόνησης η των παιγνιδιών πρέπει να είσαι υπόδειγμα στην συμπεριφορά και πειθαρχία.
  • Να είσαι φίλος και να κρατάς συνεχές επαφή με τους συμπαίκτες σου και τον προπονητή σου ενημερώνοντας τον αμέσως για το οποιοδήποτε πρόβλημα που μπορεί να αφορά είτε το γκρουπ στο οποίο αγωνίζεσαι η οποιοδήποτε άλλο γκρουπ.
  • Κατά την διάρκεια της προπόνησης να βοηθάς και να συμπαραστέκεσαι στους συμπαίκτες σου αν έχουν κάποιο πρόβλημα η αν κάνουν κάποιο λάθος.
  • Εάν νομίζεις ότι κάτι δεν γίνεται σωστά στην προπόνηση η στα παιγνίδια, η κάποιοι συμπαίκτες σου δεν συμπεριφέρονται σωστά να προσπαθείς ήρεμα και φιλικά να τους διορθώσεις πάντοτε με την συνεργασία του προπονητή σου.
  • Να φροντίζεις μαζί με τους υπόλοιπους συμπαίκτες σου για την καθαριότητα του χώρου με την λήξη της κάθε προπόνησης η αγώνα.
TOTTI. Για πολλά χρόνια αρχηγός της Roma και αγαπημένο παιδί της κερκίδας ακόμη και σήμερα

Επιλογή

Συνήθως, ο αρχηγός της ομάδας ορίζεται από το ξεκίνημα της ποδοσφαιρικής σεζόν. Επίσης, ορίζεται ένας αναπληρωματικός αρχηγός, για τις περιπτώσεις που ο κανονικός αρχηγός δεν αγωνιστεί σε κάποια ματς ή αντικατασταθεί. Σε κάποιους συλλόγους ορίζονται δύο ή τρεις αναπληρωματικοί αρχηγοί.
Εξωαγωνιστικά ο ρόλος του αρχηγού είναι να εκπροσωπεί την ομάδα , να εκπροσωπεί τους συμπαίκτες του στις επαφές με τη διοίκηση, με τον προπονητή και στα μέσα ενημέρωσης.
Η επιλογή του αρχηγού αποτελεί μια σημαντική επιλογή για τον προπονητή του ποδοσφαιρικού συλλόγου, διότι στην πράξη ο αρχηγός είναι ο σύνδεσμος του προπονητή με την ομάδα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα και γενικά της αγωνιστικής περιόδου. Η σχέση συνεργασίας μεταξύ προπονητή και αρχηγού είναι καθοριστική.
Επίσης, ο αρχηγός πρέπει να αναγνωρίζεται ως τέτοιος μεταξύ των συμπαικτών του και να μην αμφισβητείται. Τέλος, ο αρχηγός πρέπει να έχει καλές σχέσεις με τους οπαδούς του συλλόγου.
Σημαντικός παράγοντας για την επιλογή του αρχηγού είναι η προσωπικότητα. Η υπευθυνότητα, η πρωτοβουλία, η ανάληψη ευθυνών, η καθολική αναγνώριση είναι κρίσιμα προσόντα. Μια από τις ευθύνες του αρχηγού είναι να καθοδηγεί τους πιο νέους συμπαίκτες του.
Η επιλογή του αρχηγού είναι εσωτερικό θέμα του κάθε σωματείου. Δεν υπάρχει κάποιος καθορισμένος τρόπος επιλογής αρχηγού. Κάθε ομάδα επιλέγει αρχηγό με δικό της τρόπο. Παλιότερα ο αρχηγός αποτελούσε επιλογή του προπονητή. Στις μέρες μας η επιλογή γίνεται με διάφορους τρόπους, όπως: από τον προπονητή, από τους συμπαίκτες του έπειτα από ψηφοφορία ή με συζήτηση, από τη διοίκηση.
DEL PIERO. Αρχηγός της Juventus και πρότυπο ηγέτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου