Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Η αξία του αθλητισμού


Του Νίκου Τουλουπίδη

«Νους υγιής εν σώματι υγιεί»Αμέτρητες οι φορές που το έχουμε ακούσει. Όπως είναι γνωστό όμως η διαδρομή από τη θεωρεία στην πράξη είναι πολύ δύσκολη. Ένα παραπάνω για τη σημερινή νεολαία που έχει γεμίσει την βιβλιογραφία με ανασταλτικούς παράγοντες, οι οποίοι πηγαίνουν κόντρα στις αξίες της άθλησης. Το φαινόμενο των φροντιστηρίων και του internet είναι δύο μόνο παράγοντες ανάμεσα στους πολλούς που αποτρέπουν τον νέο να ασχοληθεί με τον αθλητισμό.
Αποτελεί μείζον θέμα σε συνέδρια αθλητισμού και άσκησης το γεγονός ότι οι νέοι πια δεν έχουν ως προτεραιότητα την άσκηση. Ο λόγος όπως προανέφερα είναι η καθημερινότητα που τους έχει επιβληθεί. Το σαθρό εκπαιδευτικό σύστημα που έχει καταργήσει πια το ρητό «το σχολείο είναι το δεύτερο σπίτι του παιδιού» και το διώχνει στα φροντιστήρια της γειτονιάς… Η κοινωνία που ο ανταγωνισμός της είναι μεγάλος, με τον πατέρα να επιθυμεί ο υιός του να γίνει γιατρός, δικηγόρος ή δημόσιος υπάλληλος… Ο αγώνας δρόμου ώστε ο φάκελος να είναι γεμάτος πτυχία που θα καταλήξουν λαδόκολλες για σουβλάκια. Το internet που έχει μπει για τα καλά πια στη ζωή μας και όλοι γράφουν μια «μπούρδα» στο facebook περιμένοντας like. Όλα αυτά κι άλλα πολλά έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της παχυσαρκίας, της αντικοινωνικότητας και τάσεις παραβατικότητας για τα παιδιά.

Βέβαια, υπάρχουν και άλλα γεγονότα που αποτρέπουν τόσο τα ίδια τα παιδιά όσο και τους γονείς από τον αθλητισμό. Γεγονότα όπως το ντόπινγκ μετά το σκάνδαλο Κεντέρης-Θάνου, ο πρόωρος θάνατος αθλητών κατά τη διάρκεια του αγώνα (Μαρκ Βιβιέν Φοέ), αλλά και η πρόσφατη ελληνική πραγματικότητα με τα στημένα παιχνίδια στο ποδόσφαιρο, λειτουργούν ανασταλτικά. Όμως τα θετικά της ενασχόλησης με τον αθλητισμό είναι πολύ περισσότερα και σαφώς υπερνικούν τους ανασταλτικούς παράγοντες. Αυτά θα πρέπει να προάγουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον αθλητισμό και ακόμη περισσότερο με τον παιδικό αθλητισμό.

Ο αθλητισμός προσφέρει υγεία:
·        Μείωση του ποσοστού εμφάνισης της καρδιοπάθειας και του διαβήτη
·        Μείωση της παχυσαρκίας
·        Προτρέπει τους νέους σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής
·        Προσφέρει διασκέδαση και εκτόνωση
·        Μέσα από την οργανωμένη εκγύμναση βελτιώνει τη μυϊκή δύναμη
·        Σωστή ανάπτυξη οστών
·   Ανάπτυξη φυσικών σωματικών ικανοτήτων, όπως είναι η αντοχή, η δύναμη, η ταχύτητα, η ευκινησία,
Συμβάλλει στην δόμηση ισχυρής προσωπικότητας
·        Βελτιώνει την κοινωνικότητα
·        Προωθεί το ομαδικό πνεύμα
·        Προωθεί την οργάνωση και μαθαίνει στους νέους να θέτουν στόχους, ατομικούς και ομαδικούς
·        Αναπτύσσει την στρατηγική σκέψη
·        Δημιουργεί «υγιείς» φιλάθλους και μελλοντικούς παράγοντες
·        Μείωση του στρες
·        Ανάπτυξη θετικής στάσης απέναντι στη ζωή
·        Βελτίωση αυτοπειθαρχίας και υπευθυνότητας
·        Ανάπτυξη αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης
·        Ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων.
·        Προσφέρει ψυχαγωγία.
·        Εκμάθηση και η τήρηση κανόνων
·        Προάγει αξίες όπως το «ευ αγωνίζεσθαι» και το αίσθημα της προσπάθειας και της αλληλεγγύης.

Σημείωση 1η: Σαφώς και είναι πολλά περισσότερα. Όμως αυτά θεωρώ ως σημαντικότερα στην προσπάθεια μας να αφυπνίσουμε, να κινητοποιήσουμε και  να αλλάξουμε..
Σημείωση 2η: Και όπως είπε ένας γέρος:
«…εχόρτασα από όλα. Επέρασα καλά. Πολύ καλά θα έλεγα. Μα μακριά από το χορτάρι του γηπέδου δεν έζησα. Εκεί στην καρέκλα μου που κάθομαι πάντα αναπολώ τα χρόνια που μπορούσα και βάδιζα, και έτρεχα, και κλότσαγα. Ετότες μπορούσα. Τώρα δε μπορώ. Απολαμβάνω όμως τώρα τη ζωή που χάρισα στον εαυτό μου…»
Σημείωση 3η: Ο γέρος αυτός ήταν 96 ετών και έζησε σε ένα ορεινό χωριό της Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου